Ziraat Odası Başkanları Çiftçinin Sesi Oldu

Ziraat Odası Başkanları Çiftçinin Sesi Oldu

Nizip Ziraat Odası’nın ev sahipliğinde organize edilen Nizip Ziraat Odası Başkanı Sıddık Durmaz, Karkamış Ziraat Odası Başkanı İdris Bozkurt, Oğuzeli Ziraat Odası Başkanı Mustafa  Uğur, Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, Araban Ziraat Odası Hasan Altun ve Yavuzeli Ziraat Odası Başkanı Bekir Sakar, Birecik Ziraat Odası Başkanı Hasan Gören, Halfeti Ziraat Odası Başkanı İbrahim Halil Topgaç, Suruç Ziraat Odası Başkanı Ayhan Kılıç,  Bozova Ziraat Odası Başkanı Fuat Almas, Gaziantep Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Abdulkadir Deniz, Nizip Zeytin ve Antep Fıstığı Üreticileri Birliği Başkanı Kasım Böler’in katıldığı toplantıda Antepfıstığının günümüzdeki durumu ve gelecekteki kaderi konuşuldu.

Çay ve Fındık gibi taban fiyatı belirlenen ürünlerde olduğu gibi Antep fıstığında da açıklanması gerektiğinin,  kısa süre içerisinde Fıstık ile alakalı bir kooperatif kurulum çalışmaların başlatılması, 15-20 yılın emeği olan Antepfıstığının şuan tek yıllık bitkilerin fiyatına düştüğü bu fiyatların üreticiler açısından kabul edilemez olduğunun.  Çiftçilerin emeklerinin enflasyon karşısında ezildiğinin ihtiyaçları kadar ürünü satmaları konusunda çiftçilere uyarıda bulundular.
Tarım Kredi Kooperatifinin piyasadaki alım gücünü çiftçiye hissettirmesi rakamları olması gereken düzeye çekmesi gerekmektedir.
Günümüz ekonomisi göz önüne alındığında başkanlarımızın ve çiftçilerimizin en asgari yaş boz fıstık fiyatı 55-60 TL bandında olması gerektiğinin çifçtinin enflasyon karşısında ezilmemesi  gerekmektedir. Üreticilerimiz fiyatları makul istediği düzeye gelebilmesi için çiftçilerimiz piyasa ihtiyaçların kadar fıstık satışı yapmaları gerekmektedir.
Nizip Ziraat Odası’da Devlüp fiyatlarını açıklayarak çöplü boz fıstık 1.200 TL, su altı habbe 1.000 TL olarak belirlediğini duyurdu.
İşçi fiyatlarında 200 TL olarak belirlendi.
Barak sulama projesinin en kısa süre içerisinde tamamlanması ve çiftçilerin biran önce su ile buluşmasının gecikmemesi vurgulandı.
Oda başkanlarının vurguladığı en önemli konu kitlesel hareket etmenin önemidir. Kitlesel hareket edilmesi halinde kimse ürettiğimiz ürünü yok pahasına alamazlar. Lisanlı depoculuk faaliyetlerini yerinde içlemek ve çiftçilerimizin açısından ne gibi faydaları olabilir diye ZorovaSA lisanlı depoculuğu tüm oda başkanları ziyarette bulundular. Alınan kararların somut hale gelebilmesi çalışmalara ara vermeyeceklerini açıklayan başkanlar kitlesel hareket edeceklerini kısa süre içerisinde tekrar bir araya gelme kararı alarak toplantıya son verdiler.