VİRÜS SONRASI EKONOMİK KRİZ

VİRÜS SONRASI EKONOMİK KRİZ

VİRÜS SONRASI EKONOMİK KRİZ

2018 yılında yaşanan döviz kuru krizi ülkemizde büyük bir ekonomik çöküntüye sebep olmuştu. Gerekli tedbirler alınmaya başlanılsa da ülkedeki her vatandaşın bu krizi derinden hissetmesiyle ekonomik boyutları çok zarar vermişti. 2019’da bir nebze de olsa döviz kuru aşağıya doğru inmişti. Piyasaların tam oturmaya başlayacağı 2020 yılında ise ilk çeyrekte koronavirüs salgını bu defa ekonomileri sarstı. Koronavirüs salgınında başarılı çalışmalar yapan hükümet yetkilileri ekonomiye ise çözüm bulamadı. Döviz kuru tekrar yukarı yönlü çıktı ve piyasalar sokağa çıkma kısıtlamasıyla birlikte alt-üst olmaya devam etti. Dünyanın birçok ülkesi fabrikalarda üretime ara verince tedarik zincirleri vasıtasıyla tüm Dünya adeta üretim durdurmak zorunda kaldı. Gıda sektörü, medikal sektörü ve temizlik sektörü dışında kalan tüm işletmeler neredeyse kapalıydı. İşte üretimin azalmasıyla birlikte talebin artmasına bağlı olarak tüm ürünlere peş peşe zamlar yapılmaya başlanıldı. Ülkemizdeki koronavirüs döneminde vatandaşlar 12 Mart - 1 Haziran tarihleri arasında sadece gıda, medikal ve temizlik sektöründen alış veriş yaptıkları için küçük krizle karşı karşıya kalmıştı. Gıda, medikal ve temizlik ürünleri pahalı olmasına rağmen mecburiyetten dolayı alış-veriş yapılmıştı. 1 Haziran tarihinden itibaren sektörler bir bir normalleşmeye geçmeye başladı. İşte ne olduysa normalleşmeden sonra peş peşe zam haberleri gelmeye başladı. Bazı işletmeler kapasitesinin azalması nedeniyle zam yaptı, bazı işletmeler döviz kurundan zam yaptı, bazı işletmeler tedarik zincirinden dolayı zam yaptı, bazı işletmeler dünya geneli üretimlerin durdurulmasından dolayı ürünlere zam yaptı.
İşte zamlar peş peşe gelince vatandaşlar depresyona girmeye başladı. Virüs döneminde yaşanmayan 3. Sayfa haberleri peş peşe gelmeye başladı. Şu anda Dünya geneli bir ekonomik kriz başlamış durumda, ancak ülkemizde bu kriz daha da derin görünüyor.
Eğer ekonomik yönetimi kısa sürede çözüm üretmezse ülkemiz son çeyreğe işsizlik oranların arttığı, iflasların baş gösterdiği bir dönemle karşılaşabilir. İlk çeyrekte virüs etkisi olmadığından ikinci çeyrekte negatif yönde bir rakam çıkabilir. Üçüncü çeyreği Temmuz-Ağustos-Eylül dönemlerinde gerekli tedbirler alınmazsa maalesef son çeyrek çok problemli geçer.