NTO Gaziantep Oda ve Borsaları Müşterek İstişare Toplantısına Katıldı

NTO Gaziantep Oda ve Borsaları Müşterek İstişare Toplantısına Katıldı
NTO Gaziantep Oda ve Borsaları Müşterek İstişare Toplantısına Katıldı
NTO Gaziantep Oda ve Borsaları Müşterek İstişare Toplantısına Katıldı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığında düzenlenen Gaziantep il/ilçe Oda ve Borsaları Müşterek istişare toplantısına Nizip Ticaret Odası (NTO) Meclis Başkanı Bekir Karabacak, NTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özyurt, NTO Meclis, komite ve yüksek istişare kurulu üyeleri de katıldı.


Video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen toplantıda, üyelerin yaşadıkları yerel ve sektörel sorunlar istişare edilirken, tarım, gıda, lojistik, zincir marketler, hammadde sorunu, hibe ve destekler ana gündem konuları oldu.
Düzenlenen toplantıda söz alan NTO Meclis Başkanı Bekir Karabacak ve NTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özyurt NTO üyelerinin sorunlarını dile getirdi.


İlçe odaları olarak Kalkınma Ajansı faaliyetlerini desteklemek amacıyla bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, gelişmenin sürdürülebilirliğini sağlamak adına çalışmalar yürüttüklerini ifade eden NTO Başkanı Özyurt Kalkınma Ajansları Yönetim Kurullarına İlçe Odalarının da temsilci gönderebilmesi ve aktif olarak Yönetim Kurullarında görev almasının sağlanması önem arz etmektedir.” dedi.     


Gaziantep ilimiz TRC1 bölge birimleri sınıflandırmasında Adıyaman ve Kilis illeri ile birlikte yer aldığını belirten NTO Başkanı Özyurt sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Adıyaman ve Kilis illerimizde farklı sektörlerde üretim ve dezavantajlı iller olduğundan Kalkınma Ajansı destekleri de üç ile göre farklı şekillenmektedir. Oysaki Gaziantep ili için tek bir Kalkınma Ajansı kurulması ile destekler ilimize özgü şekillenecek olup, böylelikle ilçemizin desteklerden daha çok faydalanması sağlanacaktır. İlçemizde Sabun, Zeytin ve Zeytinyağı, Antepfıstığı üretimi yapılmaktadır. Mevcut Nizip Organize Sanayi Bölgesi dışında bu sektörlerimize yönelik yeni bir OSB kurulabilmesi için çalışmalarımız başlatılmış olup, sektörel olaraktan İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulumu kolaylaştırılmalıdır. Nizip ilçemiz nüfusu, sanayi ve ihracatı ile birçok ilden daha büyüktür. Bölgenin kalkınması için müteşebbis ruha sahip üyelerimiz ile yerel değil küresel ölçekte uluslararası pazarlara yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Yönü üretime ve ihracata dönük ilçemizde Gaziantep Gümrük Başmüdürlüğü bağlı Gümrük Müdürlüğü kurulması sağlanmalıdır. Böylece hem Gaziantep ilimizin üretim ve ihracatını destekleyecektir. YEKDEM enerji maliyetlerinin işletmelere yansıtılmaması sağlanmalıdır. Sanayide üretim maliyetlerinin büyük bölümünü çoğu zaman enerji giderleri oluşturmaktadır. Pandemi sürecinde işletmelerin rekabet edebilirliği ve istihdama katkı sağlayabilmeleri için enerji maliyetlerinin düşürülmesi önemlidir. Covid-19'dan etkilenen ekonomik faaliyetlere destek verilmesi amacıyla yeni bir KGF desteği sağlanmalıdır.” şeklinde konuştu.


Nizip’in Gaziantep ili gibi çok göç alan bir ilçe olduğunu ifade eden NTO Meclis Başkanı Bekir Karabacak ise şunları ifade etti: “Fakat ilçemizin sanayi ve kobilerimizin yüzde seksen tarıma dayalı işletmeler olduğundan dolayı bölgemize başta Barak Sulama olmak üzere bölgedeki tüm sulama projelerin biran önce faaliyete geçirilerek buradaki gençlerimizin istihdamı ve mevcut olan işletmelerin ham madde tedarikinin daha verimli ve işlenebilir halde sağlanması için sulama projelerinin hayata geçmesinin faydalı olacağını düşünmekteyiz.”dedi.


Ayrıca NTO Meclis Üyesi Mehmet Yiğit ve Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Mustafa Özyurt da söz alarak sektörleri ile ilgili sorunları dile getirdi.