İşsizlik ülke meselesi oldu
İşsizlik ülke meselesi oldu
2018 yılında yaşanan döviz kuru hareketlenmesi ile birçok fabrika üretime ara verdi. 2019 yılında ise girdi maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı birçok fabrika halen üretime geçemedi ve bunun sonucunda işlerler ordusuna her gün yenileri eklenmiş oldu. Hükümetin açıklamış olduğu destek paketlerine rağmen işsizliğin son zamanların en yüksek seviyelere ulaşması sonucu olarak vatandaşların ekonomikken bulanıma gitmesine sebep oluyor. İstanbul ve Antalyada yaşanan cinayet ve akabinde intihar buna örnek olabilir. İki olayda da işsizlikten kaynaklanan ekonomik çöküntü sonrası depresyona giren vatandaş önce evdekilerin canına son vererek adeta cinayet işliyor, akabinde kendisi de intihar ediyor. Samsun´da Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde görevlendirilmek üzere 2 kişilik güvenlik görevlisi alım ilanına 800 kişinin başvurduğunu Samsun Valisi Osman Kaymak açıkladı. Bu demek oluyor ki ülkenin her yerinde işsizlik var. Peki işsizliğin önüne geçilmesi için hangi adımlar atılmalıdır Öncelikle bu sorunun cevabını bulabilirsek işsizlikte mücadele etmiş olacağız. Hükümet yetkilileri tarafından açıklanan teşvik programları demek ki yeterli olmamaktadır.
İstihdamın artırılması için yeni üretim alanlarının açılması gerekmektedir. Ağır sanayi, tarım sanayisi ve tüm üretimlerde dışa bağımlılıktan kurtulacak hamleler yapmalıyız.
TÜİKin açıklamalarına göre Türkiye genelinde 15 veya daha büyük yaşlardaki işsiz sayısı 2019 yılı Temmuz döneminde geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 1 milyon 65 bin kişi artış göstererek 4 milyon 596 bin kişiye yükseldi. İşsizlik oranıysa yüzde 3.1 oranında artışla yüzde 16.5 olarak tahmin ediliyor. Genç işsizlik oranı yüzde 7.2lik artışla yüzde 27.1e yükselirken, 15-64 yaş grubunda bu oran yüzde 3.2 artış göstererek yüzde 14.2 oldu. Yüzde 16,5 olarak tahmin edilen işsiz sayısı oldukça yüksek bir düzeyde görülmektedir. Bu rakamlara göre 6 gençten birinin işsiz olduğunu görmekteyiz.
Ülkemizde 2018 yılında yaşanan döviz kuru hareketlenmesi ile başlayan daralmanın 2019 yılında da devam ettiğini görmekteyiz. 2020 yılına ülkemizin daha rahat girmesi için öncelikli olarak işsizliğe çözüm üretmesi gerekmektedir.