GENÇLİK NEDEN ÖNEMLİDİR

GENÇLİK NEDEN ÖNEMLİDİR

GENÇLİK NEDEN ÖNEMLİDİR

Geçen haftaki yazımı gençlik neden bu kadar önemli diye bitirmiştim. Bu hafta soruyu birlikte tartışalım istedim. Victor Hugo; "Gençliğe yaşlılıktan daha çok hürmet etmeliyiz." diyor. Bu sözü düz mantıkla ele aldığımızda hemen tepkisel bir bakış açısıyla yargılamaya kalkışırız. Gençlik mi yaşlılık mı hürmete layıktır? Bu sorunun cevabı insanların yaşına, sahip olduğu kültüre ve anlayışa göre değişir. 

Gençliğe yapılacak hürmet aslında yaşlılığa sağlanacak bir gelecektir. Bununla ilgili benim şahsi görüşüm şudur;

"Gençlik, yetişkinliğin sermayesidir."

Gençliğe bu gözlükle bakabilirsek iyi yetiştirdiğimiz bir gençlik yetişkinlerin huzur içinde yaşamasının teminatı olacaktır.

Gençliğine hürmet eden bir insan aslında onun başta sağlığını ve geleceğini tehlikeye atacak her türlü kötü alışkanlıklardan uzak duracaktır. Bu ne demektir? Gençliğini sağlıklı bir zemine oturtanın yaşlılığı fay hatlarından uzak olacaktır. 

Şimdi iki sözü tekrar ele alalım; "Gençliğe yaşlılıktan daha çok hürmet etmeliyiz."

"Gençlik yetişkinliğin sermayesidir."

Bu iki sözü tahlil ettiğimizde nasıl bir veriyle karşılaştığımızı birlikte ele alalım.

1 Bu sözlerle yetişkinlerin gençlere saygı duyması gerektiğini mi anlıyoruz?

2 Bu sözlerle yetişkinlerin saygıya layık olmadığını mı anlıyoruz?

3 Bu sözlerle insanların gelecekte iyi bir yaşama sahip olması için kendi gençlik dönemine değer vermesini mi anlıyoruz? 

İlk iki maddenin doğru olmadığını her akıl ve vicdan sahibi çok net anlar. O halde üçüncü maddeyi tekrar ve derinlemesine ele alıp tahlil edelim. 

Karınca ve cırcır böceği hikayesini bilirsiniz. Karınca yaz boyu kışa hazırlık yaparken cırcır böceği saz çalıp eğlenmektedir. Ve yaz bitip kış geldiğinde cırcır böceği karıncanın kapısına gidip yiyecek istemektedir. 

Yani cırcır böceği gençliğine hürmet etmediği için yaşlılığı hükmündeki kışında muhtaç olmuştu. 

İşte çıkış noktamızı buradan ele alıp konuyu toparlamaya çalışalım.

Gençlik neden önemlidir?

Gençlik dönemini geleceğine yatırım olarak değerlendiremeyen birey, yetişkinlik döneminde başkalarına muhtaç duruma gelecek ve ezik bir psikoloji içinde yaşayacaktır. 

Şimdinin pişmanlığı geçmişte yaşadığımız yanlışların acısını gidermez. İbretlik hayatlardan ders alarak geleceğini inşa etmeyenin hayatı da ibretlik olur. Gençlik dönemi insanın zorluklara karşı güçlü olduğu bir dönem olarak onu geleceğe hazırlayan bütün donanımları bünyesinde bulunmaktadır. Ancak bu gücü zayıflatan zehirleri (bağımlılık yapan kötü huy ve alışkanlıkları) kendisi için bir yaşam tarzına dönüştüren birey gençliğine saygı duymadığı gibi yetişkinlik için sahip olacağı büyük sermayeleri de heba etmiş olur. 

Yani bu birey gençliğini israf etmiştir. 

Gençliğini israf eden bireyin gelecekte züğürt kalması kaçınılmazdır. 

O halde gençlik neden önemlidir sorusuna birey açısından cevabımız iyi bir gelecek gençlikte elde ettiğimiz sermayenin üzerine inşa edildiği için diyebiliriz. 

Gençlikte dil, enstrüman, sanat, zanaat gibi konularda kendimizi geliştirmemiz daha kolaydır. Çünkü algılarımız çok daha açık ve yüksektir. Burada önemli olan birey kendi yeteneğini fark edip o alanda kendini yetkin hale getirme azminde olmasıdır. 

Gençliğini bir tırtılın kozası olarak görebilen birey yetişkinlikte kelebek gibi özgürce kanat çarpacağı bir geleceğe sahip olabilir. Bu açıdan gençlik önemlidir. 

Gençliğin önemli olduğu bir başka alan ise millet ve devlet açısındandır. Bir devleti ayakta tutan güç gençliğidir. Gençliğin iyi yetişmesinin zeminlerini hazırlamayan; yeteneklerinin, eğilimlerinin, zekalarının farkında varmayan bir devlet gençliğine saygı duymuyor ve gelecek sermayesini heba ediyor demektir. Gençliği potansiyel bir suçlu olarak gören anlayış geleceğini fay hatları üzerine kuruyor demektir. Önceki yazımda belirttiğim gibi genç acemi duygu sürücüsüdür. Bir yetişkin hükmünde olan devlet, kendi geleceği olan gençliğine karşı anlayışlı, eğitici, kuşatıcı bur yaklaşım içine girmezse onu kaybetmesi kaçınılmazdır. 

Gelecek yazımızda inşallah gençliğin yetişmesinde eğitim sistemi üzerinde durmaya çalışalım. Hz Muhammed'in gençliğe yaklaşımı üzerinden onun eğitim sistemini paylaşmaya çalışacağım. 

Seyit Ahmet Uzun