GAZİ MUSTAFA KEMAL’İ AN(LA)MAK
GAZİ MUSTAFA KEMAL’İ AN(LA)MAK
Bir insanı tanımak ve anlamak mı istiyorsunuz? O halde onun eserlerini inceleyin.
İnsan eserlerinde gizlidir.
Ve bir insanı ölümsüz kılan fiziki varlığından ziyade geride bıraktığı eserleridir.
Bugün kendisini anlamaya çalıştığımız Gazi Mustafa Kemal’in en önemli iki eseri bulunmaktadır. Birincisi; Türkiye Cumhuriyeti, ikincisi ise Nutuk’tur. Son günlerde yaptığım Nutuk okumalarından derlediğim notlarla onun hayata bakış açısını sizlerle paylaşmak istedim.
Kurtuluş savaşı sürecinde gösterdiği cesaret, kararlılık, deha ve izlediği siyaset Türk Gençliğine yeni ufuklar açarak, onların özgür bir kişilik olara yetişmesini sağlayacaktır. Sizleri Nutuk’la baş başa bırakıyorum.
“Tam bağımsızlık mı, yoksa manda mı kabul edeceğiz? Tespit edeceğimiz karar budur.”
"Bağımsızlık gayesinin elde edilmesine kadar tamamıyla milletle birlikte, fedakarane çalışacağıma mukaddesatım namına yemin ettim. Artık benim için Anadolu'dan hiçbir yere gitmemek katidir."
“Temel ilke Türk Ulusunun saygın v onurlu bir ulus olarak yaşamasıdır.”
“Yabancı bir devletin himaye ve kollayıcılığını kabul etmek, insanlık vasıflarından mahrumiyeti, acz ve miskinliği itiraftan başka bir şey değildir. Hakikaten bu derekeye düşmemiş olanların isteyerek başlarına bir yabancı efendi getirmelerine asla ihtimal verilemez. Halbuki Türk'ün haysiyet ve izzetinefis ve kabiliyeti çok yüksek ve büyüktür. Böyle bir millet esir yaşamaktansa mahvolsun evladır! Dolayısıyla, ya istiklal ya ölüm!”
“İnsaf ve merhamet niyaz etmekle millet işleri, devlet işleri görülemez; millet ve devlet şeref ve bağımsızlığı temin edilemez... " İnsaf ve merhamet dilenmek gibi bir prensip yoktur. Türk milleti, Türkiye'nin müstakbel çocukları, bunu bir an hatırdan çıkarmamalıdırlar."
“Her şeyden evvel, manevi kuvvetin, kalp ve vicdan kuvvetinin yüksek tutulması şarttır. Bunu bilirsiniz.”
Türk milletinin kalbinden, vicdanından doğan ve ondan ilham alan en esaslı, en bariz arzu ve iman malum olmuştu: Kurtuluş!
“ İnsanlık, adalet, mertlik icaplarını, bütün bu vasıflara sahip olduğunu gösterenler talep edebilir.
“Tam bağımsızlık denildiği zaman, bittabi siyasi, mali, iktisadi, adli, askeri, kültürel vs. her hususta tam bağımsızlık ve tam serbestlik demektir. Bu saydıklarımın herhangi birinde bağımsızlıktan mahrumiyet, millet ve memleketin hakiki manasıyla bütün bağımsızlığından mahrumiyeti demektir.”
Türk Ulus ve gençliğine bağımsızlığı emanet ederek bundan 83 yıl önce ebediyete göçen Gazi Mustafa Kemal’i minnetle anıyor ve anlaşılması için çok okunması gerektiğine inanıyorum.
Son söz yine onun;
“Ey Türk gençliği birinci vazifen Türk bağımsızlığını, Türk Cumhuriyetini ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir.”
Seyit Ahmet Uzun
Günün anlam ve önemine ait yazıyı haber olarak verebilirsiniz. Hayırlı günler