Aç Kapa Derken…
Aç Kapa Derken…
2020 Mart ayından itibaren ülkemizde görülen koronavirüs vakalarında gerekli tedbirler hazırlıksız alınmıştı, uysa ki bu sürece Çin’den 3 ay ve Avrupa’dan yaklaşık 2 ay sonra yakalanmıştık. İlk vaka İstanbul’da 10 Mart 2020 tarihinde yaşanmış ve 11 Mart 2020 tarihinde açıklanmıştı. İlk vaka haberi geldikten sonra ülke geneli kısıtlamalara geçilmiş ve ilk olarak okullar 12 Mart 2020 tarihinde tüm ülkede kapatılmıştı. Şahsi olarak okulların tüm ülkede kapatılmasına o sürede de karşıydım, çünkü Gaziantep başta olmak üzere birçok ilde vaka sayısı henüz yoktu. Erken alınan bir kararla okullardaki eğitimlere ara verilmişti. Aradan geçen sürede vaka sayıları tüm ülkeye yayılınca yeni kararlar ile kısıtlamalar devreye sokulmuştu. Günlük vaka sayıları arttıkça yeni tedbirler ve kısıtlamalar peş peşe gelmeye devam etti. Birçok işletme kapanırken birçok işletme ise yarı kapasite ile çalışmaya başlamıştı. Hafta sonları vatandaş evine kapanırken hafta için serbestlik vardı. Daha sonra hafta içi de 21’e kadar dışarıda kalınabiliyordu.
Vaka sayıları yüksek olmasına rağmen 2 Mart 2021 tarihinde normalleşmeye geçildi. Okullar açılmaya başlandı, birçok işletme tekrar açıldı. Ancak en önemlisi ise siyasi parti kongrelerinin o dönemde yapılmasıydı. Özellikle AK Parti’nin 24 Mart 2021 tarihinde lebaleb (tıklım tıklım dolu) büyük kongresi tartışma konusu olmuştu. Bir hafta öncesinde ise MHP büyük kongresini yapmıştı. Hükümet kanadı bu konuda gelen eleştirileri çeşitli bahanelerle kapatmaya çalışmıştı. Türkiye’nin 81 ilinden toplanan partililer kapalı alanda yapılan kongrelere katılmış, öncesinde ise Karadeniz bölgesinde yapılan il kongrelerinde vaka sayılarının patlamasına sebep olmuştu. Ne olduysa o kongrelerle birlikte yapılan kısıtlamaların normalleşmeye dönüşmesiyle olmuştu. Vatandaşta normalleşmeyi de sanırım yanlış anlamıştı.
18 Gün Tam Kapanma
Vaka sayıları Nisan ayı başında 60 binli rakamların üstüne çıkmıştı. Ramazan Ayı’nın ilk iki haftasına çeşitli kısıtlamalarla girilmişti. Ancak vaka sayılar 40 bin civarında olunca yeni yasaklar daha sert oldu ve 18 gün tam kapanma kararı çıktı. Şahsi fikrim Ramazan Bayramını kapsayacak şekilde 10 günlük bir kapanma beklentisiydi. 29 Nisan’da başlayıp 17 Mayıs’ta sona erecek olan tam kapanma ile küçük esnafın durumu daha da kötüye gidecektir. Peki pozitif vaka olunca 7 gün, pozitif vakayla temaslı olup evde kalanlara ise 10 gün karantina süresi verilirken tam kapanma ile vatandaşlara neden 18 gün süre verildi. Bu kapanmada fabrikalar çalışacak, turizm sektörü hizmet verecek, market zincirleri Pazar günü hariç hizmet verecek ama küçük esnafımız ise uzun süreli tatil yapacak! Gaziantep Organize Sanayisinde sadece 150 bin işçinin çalışacağı, diğer sektörlerle birlikte yaklaşık 180 bin kişinin istisna durumu olduğunu da göz önünde bulunduralım. Peki esnafımızın ve yevmiye ile çalışan dar gelirlinin bu süreçte doğalgaz-elektrik-su-telefon-internet-bağkur-sigorta gibi faturaları ile kiraları nasıl ödenek? Gelin küçük esnaf ile dar gelirliye destek olalım ve soframızı paylaşalım. Tabii sofra paylaşımını ilk başta ülke yöneticileri başta Cumhurbaşkanı, bakanlar, bürokratlar, yüksek maaş alan memurların 15 Mayıs’taki maaşlarını esnafımıza dağıtmayla başlayabiliriz. Ne diyelim yine de hakkımızda hayırlısı olsun, Rabbim yar ve yardımcımız olsun.
Zimem’le Borçlar Kapandı
Gaziantep Valiliği öncülüğünde hayırseverlerin desteğiyle Osmanlı geleneği olan zimem’le 400 bakkal, 120 pide fırınına 29 bin 500 ailenin 5 milyon 200 bin lira civarındaki borçları silindi. Emeği geçenlerden Allah razı olsun. Gaziantep’te bu kadar ihtiyaç sahibinin olması da alım gücünün ne kadar düştüğünün göstergesidir.