Akaryakıt Fiyatlarına Kim Dur Diyecek
Akaryakıt Fiyatlarına Kim Dur Diyecek
Koronavirüs döneminde brent petrol fiyatları son 30 yılın en dip seviyelerine düşmüştü. Mart ayı içerisinde 20 dolara kadar düşen brent petrol fiyatları ay içerisinde 25 dolar ortalamasıyla kapatmıştı. OPEC ülkeleri üretimi azaltmalarına rağmen tüketimin en az seviyelerde olması nedeniyle zor durumda kalmışlardı. Nisan ayı içerisinde 30 dolar seviyelerden, Mayıs ayı içerisinde ise 35 dolar seviyelerden, Haziran ayının girmesiyle 40 dolar seviyelerinden işlem görmeye devam etti. Brent petrol fiyatları virüs öncesinde yaklaşık olarak 75 dolardan işlem görüyordu. Brent petrol fiyatlarının düşmesiyle tüm Dünyada petrol fiyatlarında büyük düşüşler yaşanmasına sebep olmuştu. Ülkemizde ise virüs öncesi benzinin litresi 6,80 liradan, motorinin litresi ise 6.30 liradan işlem görmekteydi. Brent petrol fiyatlarının düşmesiyle ülkemizde motorin fiyatları 5 liranın altını görerek 4,96 liradan, benzin fiyatları ise 6 liranın altında 5,16 liradan satılmıştı. Benzin fiyatları bir ara motorin fiyatlarının altından işlem görmeye başlamıştı. Bu süreçte Dolar-Lira kuru ise virüs öncesi 6.10 liradan işlem görüyordu. Virüs vakalarının artmasıyla dolar kuru yukarı yönlü hareket ederek 7,05 liradan işlem görmeye başladı. Hareketli bir grafik sergileyen Dolar-Lira kuru virüs döneminde 6,10 lira ile 7,20 lira bandında hareket etti. Haziran ayı içerisinde EPDK Başkanlığı akaryakıt şirketlerine karlarını aşağı yönlü revize etmeli tavsiyesi üzerine yapılan küçük indirim sonralarında yüksek fiyatlandırma ile vatandaşların alım gücünün azalmasına sebep oldu.
Peki Fiyatlar Neden Yükseliyor
Asıl merak edilen ise bu fiyatların özellikle Haziran ayı içerisinde neden yükselmesiydi? Bugün itibarıyla benzinin litresi 6,65 lira, motorinin litresi ise 6,05 liradan satılmaktadır. Çok değil bundan üç hafta önce 4 Haziran tarihinde benzinin litresi 5,90 lira, motorinin litresi ise 5,48 liradan işlem görüyordu. Üç haftalık dilimde dolar-lira kuru 6,80 lira bandında ve brent petrol fiyatları ise 39 dolar civarında olmasına rağmen, üç haftada neden böyle zam yapılmıştır. EPDK bu ay içerisinde kar marjlarında indirim uygulamasına rağmen fiyat artışları neden yapıldı.
İnşallah önümüzdeki süreçte bu konuda yetkililer gerekli açıklamaları yaparlar. Yoksa vatandaş yüksek fiyatlardan enerji tüketimi yapmaya devam eder.