UYUŞTURUCUYLA TAM MÜCADELE ŞART
UYUŞTURUCUYLA TAM MÜCADELE ŞART
Uyuşturucu madde bağımlılığı, vücudun işlevlerini olumsuz yönde etkileyen maddelerin kullanılması, bundan dolayı zarar görüldüğü halde bu maddelerin kullanımının bırakılmamasıdır. Bağımlı, madde kullanımına ara verdiğinde yoksunluk belirtileri yaşar.
1- Zamanla madde kullanım sıklığını ve dozunu artırır.
2- Kullanılan madde miktarının sorunlara rağmen giderek artırılması,
3- Bırakma çabalarının boşa çıkması,
4- Maddeyi sağlamak, kullanmak veya bırakmak için çok fazla zaman harcanması,
5- Sosyal, mesleki ve kişisel etkinliklerin azaltılması veya bırakılması.
Bunlardan sadece 3’ünün 12 aylık bir süre içerisinde görüldüğü kişi bağımlıdır.
Etkileri;
Uyuşturucu olarak kullanılan maddelerin kimyasal yapıları birbirinden farklıdır. Kullanıldıklarında merkezi sinir sisteminin farklı bölümlerini etkileyerek fiziksel ve psikolojik tahribata yol açarlar. Uyuşturucu maddelerin hiçbir güvenli kullanım şekli yoktur. Kullanan herkes için bağımlı olma riski eşittir. Hücrelerimiz vücuda giren her maddeyi tanır ve bir daha unutmamak üzere hafızasına alır. Hücresel öğrenme süreci denen bu durum herkes için geçerlidir. Aklı ve iradeyi işlemez hale getirir. Kişiyi normal yaşam ve davranışlarından uzaklaştırır. Bulantı, kusma, karın ağrıları, kabızlık ishal, mide ve bağırsak spazmlarına /kanamalarına sebep olur. Tüm iç organların zarar görmesine ve buna eşlik eden bir dizi hastalığa neden olur. Zehirlenmelere ve bu yolla gelen ölümlere sebep olur. Uyuşturucular, bireyin çevreye uyum yeteneğini azaltır. Bağımlı giderek ailesinden ve çevresinden koparak yalnızlaşır. Çoğu zaman bu tabloya ağır bunalımlar eşlik eder.
Uyuşturucuya başlama yaşı 11’e düştü
Dünyada ve ülkemizde uyuşturucu kullanma yaşı 11’e kadar düşmüş durumda bulunuyor. Çevresinden etkilenen gençler maalesef uyuşturucuya alıştırılıyor. Özellikle dar gelirli gençlere moral olması açısından çevredeki arkadaşları tarafından kimyasal-sentetik uyuşturucular kolaylıkla alıştırılabiliniyor. Ekonomik boyutu olarak dar gelirlilere kolayca ulaştırılan bu maddeler zengin veya elit dediğimiz kesimler tarafından da kullanılmaktadır. Madde bağımlılığına kadar giden süreçte tedavi şartları zorlaşıyor. Uyuşturucu bağımlısı birisinin tedavisi ortalama 30 ay sürebiliyor. Bir defadan bir şey olmaz diye başlanan uyuşturucunun bırakılması 2,5 yıl gibi bir süre almaktadır. Toplum olarak uyuşturucuyla mücadele de her birey sorumludur. Aileler başta olmak üzere komşular, güvenlik güçleri, adli makamlar, yöneticiler kısacası herkes bu mücadele de el ele verip bu işin sonlanabilmesi için çaba sarf etmelidir. Bana dokunmayan yılan bin yaşasın deyip kenara çekilirsek o yılan bir gün gelip bizi de sokar. Bu yüzden herkes çevresindekileri gözlemleyip gereken adımları atmalıdır.