Kriz Derinleşiyor
Kriz Derinleşiyor
Ekonomik kriz gittikçe derinleşmesine rağmen ekonomi yönetiminin sessizliği devam ediyor. Merkez Bankasının pandemi döneminde piyasalara sürmüş olduğu karşılıksız paralar, üretim yerine döviz, altın, gayrimenkul ve otomotiv sektörlerine yönelince bu alanda bulunan ürünler aldı başını gitti. Hükümet kanadının ekonomi iyiyken kamuoyuyla paylaştığı döviz ve altın rezervleri artık paylaşılmıyor. Çünkü rezervler eridi ve açıklanmayacak duruma kadar geldi. Düşük faizle verilen kredileri alanlar döviz, altın, ve ev alınca ev fiyatları, döviz kuru, altın fiyatları birbirine paralel olarak yukarı yönlü zirveleri gördüler ve görmeye devam ediyor. Cumhurbaşkanı Katar’a günü-birlik ziyaret gerçekleştirdi ve orada neler görüşüldü bilemiyoruz. Belki de iç piyasada azalan döviz istenmiş olabilir de , tabi bu konuda yetkili makamlarca açıklama olmadığı için kafalarda hep soru işaretleri kalacaktır. Döviz kurunun kısa sürede ani çıkışları yakalamasıyla iç piyasalarda bulunan tüm ürünler zamlandı ve zamlanmaya devam ediyor. Üretici döviz kuruyla hammadde aldığı için girdi maliyetlerini her hafta güncellenmek zorunda kalıyor. Üretilen malzemeler dağıtım ağına çıktından sonra bayilerde satılan ürünü diğer hafta aynı fiyata alamam endişesiyle yüksek fiyatlardan pazarlamaya çalışıyor. Üretilen malzemeler tüketiciye ulaşana kadar iki veya üç katına kadar çıkabiliyor. Örneğin tarlada 50 kuruşa alıcı bulan Bursa domatesi markette 1,50 liradan satılıyor. Yine fabrikadan 20 liraya çıkış yapılan bir tişört mağazalarda 50 liradan satılıyor.
Peki Ekonomi Yönetimi Neden Değişmiyor?
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin ilk bakanları 10 Temmuz 2018 tarihinde açıklanmıştı. 4,55 liradan işlem gören dolar kuru Maliye ve Ekonomi Bakanlığı görevine Berat Albayrak isminin açıklanmasıyla 4,75 liraya çıkarak ilk tepkisini vermişti. Aradan 26 ay geçmesine rağmen ekonomi yönetiminin yanlış yönlendirmesi ile ülke adeta krizle boğuşmaya başladı. Peki özel bir şirketin yönetici veya bir futbol kulübünün teknik direktörünü ele alalım. Eğer o şirket ekonomik olarak problemler yaşarsa veya futbol kulübü kötü sonuçlar alırsa ne olur? Yönetici ve Teknik Direktörün işine son verir. Peki ülke ekonomisine geldiği günden beri zarar veren ve piyasaların hiç güvenmediği bir ismi neden görevden alma konusunda hükümet sessiz kalmaktadır.
Kur’an-ı Kerim ve hadis-i şeriflerde, işlerin görevlerin ehil ve ehli olan kişilere verilmesi emrediliyor. Görev yerlerinin emanet edildiği kişilerin bu göreve uygun olup olmadığı araştırılması hatta denenmesi gerekmektedir.
Kur’an-ı Kerim’de buyruluyor ki: “Allah size, mutlaka emanetleri (işleri) ehli olanlara vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle davranmanızı emreder.” Nisa 58.
Peygamber Efendimiz: “Emanet zayi edildiğinde kıyametin kopmasını bekleyin. ‘’ Ya Resulallah, emanetin zayi edilmesi nasıl olur?’’ diye sorulunca (Görev ehlinden başkasına verildiği zaman kıyameti bekleyin.” buyurdu (Buhari.)