ENERJİ VERİMLİ AKILLI YERLEŞKE KONULU KONFERANS
http://www.youtube.com/embed/EesGExd3g4k Nizip Meslek Yüksekokulu’nda ‘’Enerji Verimli Akıllı Yerleşke’’ Konulu konferans düzenlendi.
Konferansa konuşmacı olarak katılan Enerji Yönetimi ve Sanayi Enerji Uzmanı Merve Özkara; “Enerji üretimi ve enerji kaynaklarının, bugünü geleceğe taşımak ve yaşamın sürdürülebilirliği için dünyadaki en temel ihtiyaçlar arasında yer alıyor” dedi.
Endüstrileşme ve teknolojik gelişmelerle hızlanan kitlesel üretimler ve her geçen gün artan insan nüfusuyla orantılı olarak enerji ihtiyacımızın da artığına dikkat çeken Merve Özkara, bu ihtiyacın günden güne önem kazandığını belirtti.
Enerji Yönetimi ve Sanayi Enerji Uzmanı Merve Özkara konuşmasında; “Enerji verimliliği; enerji ihtiyaçlarının değerlendirilmesi, doğru planlama ve projelendirilmeler ile kaynaklardan yüksek verim, az zararla fayda sağlanmasıdır. Enerjinin fazla kullanılması sonucunda; doğal kaynaklar hızla tükeniyor, enerji için yüksek miktarda para ödemek zorunda kalıyoruz ve en önemlisi de daha fazla enerji elde etmek için çevreyi kirletiyoruz. Dünya’da enerji tüketiminin bu şekilde devam etmesi durumunda 2020 yılında fosil yakıt kaynaklarının yarısının tüketilmiş olacağı tahmin edilmektedir.
1970’li yıllarda yaşanan petrol krizi sonrasında enerji konusuna ilgi artmış ve enerji tasarrufu konusu gündeme gelmiştir. Enerji tasarrufu devlet bütçesi için de çok önemlidir. Kullandığımız enerjinin yaklaşık %60’ını başka ülkelerden alıyoruz ve ödemeyi döviz olarak yapıyoruz.
Gaziantep Üniversitesi Nizip Meslek yüksekokulu 2014–15 ders yılı Bilgisayar Programcılığı II. Öğrenim Toplumsal Duyarlılık Projesi dersi kapsamında yürütücülüğünü yaptığım “Enerji Verimli, Akıllı Yerleşke” projesinin genel hedefi, enerji tasarruf modellerinin geliştirilip yaygınlaştırılması ve sınırlı olan enerji kaynaklarından tasarruf ile minimum oranda harcama yapılarak maksimum oranda faydalanılmasını sağlamak ve okul bütçesine destek oluşturmaktır. Proje özellikle su, elektrik gibi tasarruf modellerinin kullanılarak suyun verimli kullanılmasını, tasarruf yapılarak okul bütçe giderlerinden kazanç elde edebilir hale getirilmesini amaçlamaktadır. Okul binalarındaki enerji kullanımının % 30’unu ışıklandırmalar oluşturur. Enerji kullanımında tasarrufu artırmak için ışıklandırma uygulamalarının değiştirilmesi ağacın yakın dalındaki meyve olarak görülür. Işıklandırmada verimliliği artıran en destekleyici eylem ise, öğretmen ve öğrencileri ışıklandırma teknikleri, kontrol sistemleri ve enerji tasarrufu konularında bilgilendirmektir.
Enerji Verimli, Akıllı Yerleşke Projesi’nin bir diğer amacı ise, ilgili kurum ve kuruluşları, enerji verimli bir dünyaya davet etmek ve ülkemizin ekonomisine katkı sağlayacak, daha sağlıklı ve verimli kaynaklar sağlayan bir ortam yaratabileceğini göstermek olacaktır. Proje aynı zamanda bireyleri de enerji tasarrufu bilinciyle tanıştırmayı, kendi ortamlarında enerji tasarrufuna teşvik etmeyi amaçlamaktadır” dedi.
Projenin tanıtım stratejisi hakkında da bilgi veren Enerji Yönetimi ve Sanayi Enerji Uzmanı Merve Özkara; “Tanıtım materyalleri (broşür, afiş vb.), medya ilişkileri (basın bülteni, basın toplantısı vb.), tanıtım etkinlikleri (panel, konferans, sempozyum vb.) ile sosyal medya kullanımı (facebook -facebook.com/tdpenerji-, twitter.com/myo_tasarruf- ) gibi iletişim araç ve yöntemlerini kullanarak daha çok kişiye ulaşıp, bu bilincin farkında lığının oluşturulmasını sağlamak amacını taşıyor” diyerek konuşmalarını tamamladı.