Depreme Hazırlanmamız Gerekiyor
Depreme Hazırlanmamız Gerekiyor
Türkiye Elazığ-Sivrice’de yaşanan 6.8 şiddetindeki deprem ile tekrar sarsıldı. Ancak depremden yeteri kadar dersler çıkarmadığımız bir kez daha ortaya çıktı. Evet belki doğal afetleri durdurma imkanı yoktur, ancak gerekli tedbirler alınırsa hasar en aza indirilebilir. Mesela Japonya’da 9 şiddetinde bir deprem olsa bile insanlar panik yapmıyor, binalar yıkılmıyor, çok sayıda insan hayatını kaybetmiyor. Bizde kendimize bir vazife çıkarmalıyız ve gerekli tedbirleri almalıyız. Binalarımızı depreme dayanıklı olarak inşaa etmek zorundayız. Olası bir deprem anında neler yapılacağı hakkında bilgi sahibi olmamız gerekmektedir. Deprem sonrası koordinasyonun kimler tarafından nasıl yapılacağını önceden planlamamız gerekiyor. Elazığ-Sivrice depreminde gerek devlet gerekse sivil toplum kuruluşları hepsi dayanışma içerisinde birlikte çalıştılar. Depremin yaşandığı ilk andan itibaren kurtarma çalışmaları hızlı bir şekilde başlatıldı.
Bölgemizde Neler Yaşandı
Elazığ-Sivrice merkezli 6.8 şiddetindeki deprem başta Malatya olmak üzere Adıyaman, Şanlıurfa, Gaziantep, Kahramanmaraş, Mardin’e kadar olan alanlarda etkisini gösterdi. 350 kilometre mesafedeki bir fay hattının yarılmasıyla etkisinin nerelere kadar gitmiş olduğuna şahit olduk.
Gaziantep Depreme Hazır Değil
Elazığ-Sivrice merkezli 6.8 şiddetindeki deprem bize özellikle Gaziantep ve ilçelerinin depreme hazır olmadığını gösterdi. Bu bölgedeki şiddeti 4.3 olarak belirtildi. Vatandaşlar panikleyerek evden çıkmaya çalıştılar. 6 şiddetinin üstünde olan depremlerde ilk etapta merdivenlerin yıkılacağını bilmemiz gerekmektedir. Deprem anlık olduğu için bir dakika içerisinde yüksek katlardan inme şansı olmadığı için kanepe-koltuk-buzdolabı gibi dayanıklı malzemelerin yanında cenin pozisyonunda bulunmamız gerektiğini bilmeliyiz. Depremde yıkılma riski olan binaları önceden belirleyip kentsel dönüşümle yenilememiz gerekmektedir. Doğu Anadolu Fay hattı, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl, Muş'a kadar devam ettikten sonra Erzincan'dan itibaren Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşir. Gaziantep’te bulunan fay hattı Kahramanmaraş Türkoğlu bölgesinden geçmektedir. Yani merkez üssü Kahramanmaraş-Türkoğlu olan bir depremde en büyük hasarı Gaziantep’in de yaşayacağını bilmemiz gerekmektedir. Uzmanlara göre yakın bir zamanda İstanbul için Marmara deperimin 7.5 şiddetinde olacağı, Kahramanmaraş’ta ise 7 şiddetinde bir deprem olabileceği belirtiliyor. Tabii deprem doğal bir afettir ve durdurma imkanı yoktur ancak gerekli tedbirler alınarak tahribat en aza indirilebilinir.
Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralı kardeşlerimize şifalar diliyorum. Deprem bölgesinde canla-başla çalışan kardeşlerimizede kolaylıklar diliyorum.