ZEYTİNYAĞI VE BİTKİSEL YAĞLARDA YAĞ ASİTLERİ KOMPOZİSYONU ANALİZLERİNE BAŞLADIK

ZEYTİNYAĞI VE BİTKİSEL YAĞLARDA YAĞ ASİTLERİ KOMPOZİSYONU ANALİZLERİNE BAŞLADIK

Zeytinyağı ve bitkisel yağlarla ilgili yasal düzenlemeler Türk Gıda Kodeksi’nde yer alan “Zeytinyağı ve Pirina Yağı Tebliği”, “Bitki Adı ile Anılan Yağlar Tebliği” ve “Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliği” gibi mevzuatlar kapsamında ele alınmakta ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından izlenmektedir. Mevzuatlarla söz konusu yağların tekniğine uygun üretiminin, hazırlanmasının, işlenmesinin ve pazarlamasının sağlanması için özelliklerinin belirlenmesi hedeflenmektedir.

GAZ KROMATOGRAFİSİ TEKNİĞİNİN ÖNEMİ

Yağ asiti metil ester kompozisyonu; yağın türünün ve saflığının belirlenmesinde önem taşımaktadır. Ayrıca diyet içeriklerinin belirlenmesi  ve gıda endüstrisinde yapılan AR-GE çalışmalarına yön vermesi açısından yağ asitleri içeriğinin belirlenmesi oldukça önemlidir. Yağ asitleri kompozisyonu kromatografik cihazlarla belirlenmekte ve ağırlıklı olarak Gaz Kromatografi (GC-FID (Alev İyonlaştırma Dedektörü) sistemi kullanılmaktadır.

Yağ asidi metil ester analizlerinde, tüm yağ asidi bileşenlerini ihtiva eden 37’lik standart karışım kullanılmaktadır. Karışım trans-cis, omega-3 ve omega-6 yağ asitlerini de içermektedir. Yağ asitleri bileşimi, örneğe göre farklılık göstermektedir. Her bir yağ asidinin, o bitkiye has referans aralıkları incelenerek; yağın saflığına karar verilebilmektedir

Nizip ekonomisinde önemli bir yere sahip olan zeytinyağına ve bitkisel yağlara çeşitli katkı maddelerinin katılması zeytinyağı kalitesini olumsuz yönde etkilemekte ve halk sağlığını tehdit etmektedir. Halkımızın daha sağlıklı ve daha bilinçli bir şekilde bitkisel yağ tüketmesine yardımcı olmak amacıyla Nizip Ticaret Borsası Laboratuvarlarında bitkisel yağ analizlerine başlanmıştır.

ANALİZ ÜCRETİ 90 TL’dir.