Müftü Musa Çiftçi Dinimizde Kadının Yerini Anlattı
Müftü Musa Çiftçi Dinimizde Kadının Yerini Anlattı
Nizip İlçe Müftüsü Musa Çiftçi, Tasvip edilir hiçbir yanı, yönü ve mazereti bulunmayan kadına dönük şiddet merkezli eylem ve söylemin, rahmet ve esenlik dini olan İslam'dan referans bulması asla mümkün değildir. Şiddete meşruiyet sağlayan, merhameti öteleyen ve kadını rencide eden bütün gelenek, örf ve inanışlar reddedilmelidir.
Müftü Musa Çiftçi, "Tasvip edilir hiçbir yanı, yönü ve mazereti bulunmayan kadına dönük şiddet merkezli eylem ve söylemin, rahmet ve esenlik dini olan İslam'dan referans bulması asla mümkün değildir." ifadelerini kullandı.
Müftü Çiftçi, insanın yeryüzü serüveninin aynı özden yaratılan Hz. Adem ve Hz. Havva ile başladığını anımsattı. İslama göre insanın mükerrem bir varlık olduğunu, dolayısıyla kadın ve erkek arasında, yaratılış gayesi, varoluş değeri ve kulluk sorumluluğu açısından hiçbir farkın olmadığına dikkati çeken Çiftçi, , Hz. Adem'den itibaren hak ve hakikat yolunda insanlığa rehberlik eden bütün peygamberler ve onların kutlu yolunu takip edenlerin, kadını erkek üzerinden tanımlayan, ikinci sınıf sayan, değersizleştiren, olumsuz yorumlara konu eden, onun haklarını, onurunu ve iffetini ihlal eden bütün davranış ve yaklaşımlarla mücadele ettiğini vurguladı.
Müftü Çiftçi, kadına ve kız çocuklarına karşı insanlık dışı bir muamelenin reva görüldüğü cahiliye toplumunun, İslam ile tanıştıktan sonra insan olmanın onurunu keşfettiğini ve kadınlar için huzurun, adaletin, hakkaniyetin hüküm sürdüğü bir saadet asrına ev sahipliği yaptığını aktardı.
Hz. Muhammed'in, insanlığın ufkunu aydınlatan evrensel mesajlarını, bütün yeryüzüne ilan ettiği Veda Hutbesi'nde, kadınların haklarını gözetmeyi, bu hususta Allah'tan sakınmayı, kadın ve erkeklerin birbirlerinin hukukuna riayet etmelerini Müslümanlara bir sorumluluk olarak yüklediğini söyledi.