Karkamış Antik Kenti
Karkamış Antik Kenti
Gaziantep’in en küçük ilçesi ve Suriye sınırının sıfır noktasında bulunan Karkamış, eski medeniyetin ve yerleşim yerinin en eskileri arasında bulunmaktadır. Karkamış Antik Kenti Karkamış ilçesi yakınında, Fırat’ın batı kıyısında, Türkiye-Suriye sınır hattı üzerinde, Yakındoğu Arkeolojisi’nin en önemli yerleşimlerinden biridir. Hitit İmparatorluğu’nun M.Ö. 12. yüzyılın başlarına doğru yıkılışını izleyen 300 yıl içinde kurulmuş olan Geç Hitit Krallıkları’nın en güçlüsü Karkamış Krallığı’dır. Yapılan kazılar sonucunda bulunan kabartmalar, M.Ö. I. bin yıl başlarındaki yaşam biçimine, giysilerine ve kültürüne ışık tutmaktadır. Karkamış kabartmalarının, büyük çoğunluğu Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.
Karkamış aynı zamanda Suriye sınırının sıfır noktasında bulunmasıyla ayrı bir önem arz etmektedir. Suriye’deki iç karışıklığın başladığı 2011 yılından bugüne kadar geçen zaman zarfında Suriyeli misafirleri de kucaklayan ensar bir ilçemiz olmuştur. Cerablus’taki güvenli bölgenin oluşmasıyla sınır hattına Karkamış Gümrük Kapısı yenilenerek açıldı. Gümrük kapısıyla birlikte bölgedeki iş potansiyelinin canlandırması hedeflenmektir.
Karkamış ilçesine devlet ve özel işletmeler tarafından projeler üretilmesi halinde bacasız sanayi olan turizm ile ilçenin hem ekonomikten hem de sosyolojik olarak kalkınmasına vesile olunabilinir. Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yanı sıra Gaziantep Valiliği ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin destek sağlaması gerekmektedir. Kısıtlı bütçeyle hizmet vermeye çalışan Karkamış Belediyesi’nin olanakları bu bölgenin kalkınması için yeterli olmayacaktır. Gelin hep birlikte Karkamış Antik Kenti ve Karkamış’a sahip çıkalım.