ELEKTRİK ARTIK ÇARPIYOR

ELEKTRİK ARTIK ÇARPIYOR

ELEKTRİK ARTIK ÇARPIYOR

2021 yılında ülkemizde ve dünya geneli yaşanan kuraklık sebebiyle, barajlarda beslenen hidroelektrik santrallerinden yeterli kadar verim alınamadı. Yeterli verim alınamayınca elektrik üretimi için doğalgaz ve kömüre yüklenildi. Doğalgaz ve kömürde tüketim artınca taleple birlikte fiyatları artmaya başladı, birde buna ülkemizde yüksek kur eklenince fiyatlar adeta tavan yaptı. Ticari işletmeler ve üretimde yüksek faturalar böylece karşımıza çıktı. 

1 Ocak 2022 tarihinde enerjiye yapılan fahiş zam ile birlikte üretici, esnaf, hatta konutlarda enerji tüketimi çok olan kesimleri adeta elektrik çarpmış oldu. 2021 yılı ortalama elektrik faturası 10 bin lira gelen bir işletmeye 2022 yılının ilk faturası olarak 23 bin liraya gelmesi adeta o işletmenin elektrik akımına kapılmasına neden oldu. Türkiye’nin 81 ilinde manzaralar bu şekilde olunca sosyal medyada bir akımı da başlatmış oldu. Özellikle ticari alanda harcanan elektrik tüketimin faturası ağır olunca işletme camlarına asılan faturalar sosyal medyada her kesiminin etkilenmesine sebep oldu. İktidar 2021 yılında yaşanan enerji krizini vatandaşa yansıtmamak için konutlarda zam yapmamıştı, ancak ticari ve üretim alanındaki sanayide büyük oranda doğalgaz, kömür ve elektrik zamları yapmıştı. 1 Ocak 2022 itibarıyla da yapılan zam artık karşılanamaz bir hal aldı. Şimdi 84 milyon yurttaşımız hep birlikte feryat etmektedir. İşletmeler ve üreticiler girdi maliyetlerinden en büyük kalemleri olan enerji ve akaryakıt giderlerinin azaltılabilmesi için alternatif yollar aramaya başladı. Sermayesi güçlü olan üretici ve işletmeler güneş enerji panelleri ile rüzgar enerjisi ile kendi enerjisini karşılamak için çalışmalara başlamış durumda. Ancak sermayesi kısıtlı olan ticari işletmeler ile üreticiler ise üretime ara verme veya işletmede kepenk kapatma gibi bir riskle karşı karşıya kalmış durumda.

Maliyetler artınca fiyatlarda artmaya devam ediyor. Sanayiciler enerji ve akaryakıt giderlerinin yükselmesiyle birlikte girdi maliyetlerinden dolayı fiyatları yukarı taşımak zorunda kaldı. 2022 yılının Şubat ayının girmesiyle birlikte işçilik maliyetleri de yükseldi. Birçok organize sanayi bölgelerinde işçiler iş bırakma eylemlerine gittiler. Sanayiciler işçi ücretlerini kendi finansmanları çerçevesinde arttırdılar. Şu ayı sonunda gelecek olan sigorta pirimi ödemesi de bir çok işletmeyi zora sokacağa benziyor.

Buradan yetkililere sesleniyorum, vatandaşlarımız patlamaya hazır bir bombaya dönüştü, gelin esnafımızın, sanayicimizin ve kısaca 84 milyon yurttaşımızın feryatlarına bir el atın ve bu yapılan yüksek zammı resmi açıkladığınız enflasyon oranına çekiniz. Eğer ben yapamam diyorsanız ise o makamlarda bir dakika dahi oturmaya hakkınız yoktur.