2023 TÜRKİYE VİZYONUNDA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK MESLEĞİNİN SKALASI NE OLMALI?
2023 TÜRKİYE VİZYONUNDA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK MESLEĞİNİN SKALASI NE OLMALI?
GSMM Odası Nizip Temsilcisi Cuma Özdemir, SMMM 2023 yılında 34. Yıl dönümünü kutlayacağımız olan SMMM mesleği
çeyrek asrı geçen zaman içerisinde 80-100 yılı aşan diğer STK’lara nazaran adeta iktisadi hayata yön veren sayısal ve nesnel olarak oluşan iktisadi kriterlerle ilgili bilgileri kurum ve kuruluşların hizmetine sunan bir bilim dalıdır. İktisadi kamu kurum ve kuruluşlarının, özel ve kamu finansal kuruluşlarının çalışmalarında, puantajlarında mali müşavirler tarafından verilen bilgi belge ve dokümanlar veri ambarlarında toplanmaktadır. Bu bilgi ve belgelere tüm kamu kurum ve kuruluşları elektronik ortamda ulaşabilmekte, buradan kendilerine ait olan bilgi ve belgeleri almaktadırlar (TÜİK, SGK, Maliye, Emniyet, Jandarma vs. ). Bu çerçeveden bakıldığında bu meslek Türkiye’nin ticari hayatında çok büyük bir öneme haizdir.
Türkiye’de şuan en çok aranan nitelikli elemanların başında muhasebe elemanı gelmektedir. Böyle ilgi gören bir alanın da önemi büyük olmaktadır.
Meslek en çok iş alanına sahip bir durumdadır. Ekonominin sevk ve idaresinde parlayan yıldızı durumundadır. Bilişim çağının bütün gelişimini ve değişikliğini yaşamakta, entegre olmakta ve bunu kullanıcılarına hızlı ve sarih bir biçimde sunmaktadır.
Bütün bu gelişmeleri, değişiklikleri günbegün yaşayan meslek mensubu, 2023 vizyonun da hayatına maddi ve manevi olarak pozitif olarak dokunulmasını beklemektedir. STK’lar içerisinde meslek olarak üst kriterlere ve etik değerlere sahip bizlerin bilim dalının uygulayıcıları olarak beklentilerimizden bazıları; 1-Kayıtdışı ekonominin önlenmesi ve azaltılması, 2-Vergi sisteminin basit ve sistematik hale getirilmesi, 3-Vergi mevzuatında yapılacak değişikliklerde muhasebeci ve mali müşavirlerin görüşlerinin de alınması, 4-Vergi denetiminde meslek mensuplarından da yararlanılması, 5-Muhasebecilerin cezai sorumluluğunun sınırlandırılması, 6-Haziran/Temmuz aylarına ait bilgi, belge ve beyanların birleştirilerek Ağustos ayında bildirilmesi, 7-Katma değer vergisi oranının düşürülmesi, tahsilat esasının getirilmesi, 8-Muhasebecilerin hukuki açıdan korunması, 9-Bürokratik işlemlerin azaltılması,
10-Kurumların mesleğini bağımsız, tarafsız ve objektif olarak sürdüren meslek grubu olarak görmesi