İŞ-AŞ-EŞ

İŞ-AŞ-EŞ

İŞ-AŞ-EŞ

Gaziantepin en büyük taşra ilçesi olan Nizip bugünlerde İŞ-AŞ-EŞ sıkıntısıyla boğuşuyor. Gençlerimiz iş bulamıyor, iş bulamayan gençler evlenemiyor, evlenenlerde kiralık ev bulamıyor, ev bulanlarda evine yeteri kadar aş götüremiyor. Nizip Geçici Barınma Merkezinde (Çadırkent ve Konteynırkent) kalan Suriyelilerin kamplardan çıkarılması ile 150 bin nüfuslu ilçede kiralık daireler kalmadı. Kira fiyatları geçen yıla göre en az yüzde 50 zamlandı. Kirada oturan vatandaşların yılbaşında ev sahiplerinin yapacağı kira artış oranına gözlerini çevirmiş durumda. Daha önce 700-800 liraya kiraya verilen daireler şu anda bin lira ile bin beşyüz arasında kiraya veriliyor. Gençler ise iş bulamamaktan yakınıyorlar. Gelin hep birlikte bu zorlukları da aşalım. İşadamlarımıza buradan çağrı yapıyorum, gelin kendi memleketinize yatırım yapın ve gençlerimizi işlerine kavuşturalım. Ev sahipleri de ellerini vicdanlarına koysunlar ve fahiş fiyat artışları yapmasınlar, zaten vatandaşlarımız geçen yılki döviz kurunun aşırı değer kazanmasıyla zamlanan ürünleri almakta zorlanıyorlar, birde kira ödeme derdiyle uğraşmasınlar. Evet geçen sene tam bu aylar döviz kuru aşırı dalgalanmıştı ve her ürün kurun üstünde zam görmüştü. Döviz kuru aradan geçen bir yılın ardından dengelendi ve geçen yılki rakamla arasında sadece yüzde 12lik bir fark kaldı. Ancak ürünlere yapılan zamlar geri alınmadı. Asgari ücretle çalışan bir vatandaşımız ( 2 bin 20 lira) maaşının yarısını ev kirasına öderse 30 gün boyunca kalan ücretle nasıl geçimini sağlayacaktır ve evine aş nasıl götürecektir. Belki bu kullandığım bu tabir tüm Türkiye için geçerli olabilir.

Allaha şükürler olsun ki bu bölgeye yeşil altın olan fıstığı lütfetmiş. Esnafın gözü kulağı fıstık hasadına çevrilmiş durumda. Çocuğunu evlendirecek olan ve borcunu ödeyecek olan çiftçimiz, fıstık hasadının başladığı Ağustos ve Eylül ayında piyasaların hareketlenmesine sebep oluyor. Fıstık hasadı döneminde esnafımızın yüzü gülüyor.

Türkiyenin en büyük ihtiyacı olan üretime destek olalım ve üretip, ülke ekonomisine katkı sağlayalım. Üretimin bol olduğu ülkelerde işsizlik oranı en aza iner, toplumun refah düzeyi en üst seviyeye çıkar.