ANKARA DA, ANTEP FISTIĞI SEKTÖRÜNÜN SORUNLARINI DİLE GETİRİLDİ
ANKARADA, ANTEP FISTIĞI SEKTÖRÜNÜN SORUNLARINI DİLE GETİRİLDİ
Nizip Ticaret BorsasıYönetim Kurulu Başkanı İbrahim Sarı Ankarada, Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç başkanlığında gerçekleşen toplantıya katıldı.
Toplantıya Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Nizip Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Sarı, GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Gaziantep ve Şanlıurfa Tarım İl Müdürleri, Gaziantep Fıstık Araştırma Müdürü ve Yetkilileri, Bitkisel Üretim Genel Müdürleri, Gaziantep Tarım İl Müdür Vekili ve ilgili bakanlık bürokratları katıldı.
Toplantı ile ilgili bir açıklama yapan Nizip Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Sarı; Ankarada katılmış olduğumuz bu önemli toplantıda Antep fıstığı sektöründe oluşan sorunlar ve bu sorunların çözümüne ilişkin yapabileceklerimiz hakkında görüşlerimizi dile getirdik. Öncelikle fıstıkla ilgili sorunların çözümü için Sayın Bakan Yardımcımız ve Bakanlıkta görevli İlgili Müdürlerimizin gerekli çalışmaları başlatılacağının sözünü aldık.
Toplantıda öne çıkan konuların başında dekar başına Antep fıstığı üretimin arttırılmasına yönelik yakın zamanda yapılması planlanan çalışmalar vardı. Özellikle Gaziantep ve Barak Bölgesinde sulama sorunları yaşandığını, Belkıs sulama hattındaki yüksek elektrik maliyetinin çiftçiyi olumsuz etkilediğini bildirdik. Burada elektrik maliyeti sorununu çözebilmek için gerekirse güneş enerjisinden elektrik elde etmek üzere paneller kurulabileceğini dile getirdik ve bu yolla ucuz elektrik üretimi konusunda çalışma yapılması için Bakanlığımızdan destek istedik. Bakan Yardımcımız ve toplantıda hazır bulunan bakanlık yetkilileri, bu konu hakkında gereken çalışmanın başlatılacağını ve yakından ilgileneceklerini söylediler.
Nizip Ticaret Borsası olarak Antep Fıstığı sektöründe yaşanan sorunları ve çözüm önerilerimizi her fırsatta ilgili makamlar önünde dile getirmeye çalıştık. Gaziantep bölgesindeki Antep fıstığı üretiminin %56sını İlçemiz tek başına karşılamaktadır. Antep fıstığı, ilçemizin ana gelir kaynağı olmakta beraber, bu işten on binlerce insanımız evine ekmek götürmektedir. Bölgeyle ve ilçemizle özdeşleşmiş, stratejik öneme sahip bir ürün olan Antep fıstığına sahip çıkmak hepimizin görevidir. Bu nedenle toplantıda Antep Fıstığı ürününe tarımsal destek verilmesi konusundaki talebimizi bir kez daha sayın Bakan yardımcımız nezdinde dile getirdik. Ancak Bakan yardımcımız, tarım ve Orman Bakanlığının Antep fıstığına destek verilmesine sıcak bakmadığını bildirdi. Biz, Nizip Ticaret Borsası olarak Antep Fıstığının destekleme kapsamına alınması için bakanlığımızın kapısını çalmaya, bakanlıklar nezdinde girişimlerde bulunmaya devam edeceğiz.
Nizip Bölgesinde Devlet Su İşlerine ait 100 dönümlük boş bir arazi olduğunu, bölgemizdeki fıstık türlerinin araştırılması ve geliştirilmesi amacıyla bu arazinin Fıstık Araştırma Enstitüsüne tahsis edilerek bir birim kurulmasını rica ettik. Bakanlığımız bu konuda olumlu yaklaştı ve Devlet Su İşleri ile görüşülerek boş arazisinin Fıstık Araştırma Enstitüsüne tahsis edilmesi konusunda gerekli talimatların ivedilikle verileceğini belirtti.
Bakan Yardımcımız, Antep fıstığı ile ilgili her konuda yardımcı olacaklarını, fıstık üretiminin arttırılması için ne gerekiyorsa yapılacağı sözünü verdi. Fıstık Araştırma Enstitüsünde, fıstığın dekar başına üretiminin nasıl arttırılacağı konusunda ciddi çalışmalar yapılması gerektiğinin altını çizerek bu konuda gerekli talimatların verildiğini kaydetti.
Amerikada dönüm başına yaklaşık 600 kilogram fıstık alınırken Türkiyede dönüm başına alınan fıstık miktarı ortalama 40-50 kilogramı geçmiyor. Bu rakamın yükseltilmesi için elimizden geleni yapmamız gerekli. Bu nedenle fıstık araştırma merkezinin İlçemizde kurulması ve fıstık ile ilgili Ar-Ge çalışmalarının bu tesiste yapılması üretimde verimliliğin arttırılması açısından büyük önem arz ediyor. Araştırma merkezinin çalışmaları ışığında çiftçilerimizin üretimlerini arttırdıklarını inşallah en kısa zamanda hep birlikte göreceğiz. Fıstık Araştırma İstasyonunun şimdiden İlçemize ve bölgemize hayırlı olmasını temenni ediyorum.
Bilindiği gibi bu yıl Antep fıstığında rekoltenin düşük olması bekleniyor. Bölgedeki çiftçilerimizin fıstık fiyatlarında yaşanabilecek dalgalanmalardan olumsuz etkilenmemesi için Fıstık ithalatının yapılmaması hususunda özellikle Bakan Yardımcımıza ricada bulunduk. Bunun yerine fıstığın ihracattaki payının arttırılması yönünde çalışmalar yapılmasını talep ettik.
Tarım Bakanlığı verilerine bakıldığında ağaç sayında hem ilçemizde hem de çevre il ve ilçelerde artış gözükmektedir. Önümüzdeki 4- 5 yıl içerisinde mevcut üretimin yaklaşık 2 kat artması ve rekoltenin 400.000 - 500.000 Ton civarında olması bekleniyor. Üretimde beklenen bu artış göz önünde bulundurularak fındıkta olduğu gibi Antep fıstığında da TMO benzeri bir alım sistemi oluşturulması, çiftçimizin elindeki fıstığın piyasa değerinde alınması ve bunun için alt yapı çalışmalarını şimdiden başlanması hususunda Bakan Yardımcımız Sn. M. Hadi Tunç beyden talebimiz oldu. Bakan Yardımcımız, bu konu hakkında şu an için böyle bir çalışma yapılmadığını ama önümüzdeki dönemde rekolte yükselirse gerekli çalışmaların yapılacağını bizlere bildirdi.
Toplantıda ayrıca sektörde yaşanan sıkıntılarının önüne geçmek adına Antep fıstığının üretim, ticaret ve ihracat merkezi olan Nizipte bir lisanslı deponun kurulmasının büyük önem arz ettiğini sayın Bakan Yardımcımıza ilettik. Bu konuda Tarım ve Kredi Kooperatifi ile görüşeceklerini, İlçemize bir lisanslı depo kurulması için onlarla istişare edeceklerini ve bu konuda bize yardımcı olacaklarını söylediler. İnşallah Nizipe Lisanslı depo kurulması konusunda Bakan Yardımcımızın desteklerini aldık ve bu konunun artık takipçisi olacağız.
Geçmişte Nizip tahıl ambarıydı, yarın ise Fıstık deposu olabilir. İnşallah en kısa zamanda ilçemizin lisanslı bir depoya sahip olması için elimizden gelen çalışmaları yapmaya devam edeceğiz.
Nizip Ticaret Borsası olarak hedefimiz, bölgemizin kalkınmasına öncülük eden, refah seviyesi yüksek, sosyo-kültürel açıdan zengin ve güçlü bir Nizip oluşturmaktır. Bu duygu ve düşüncelerle bize güvenen ve inanan üyelerimizin çalışmalarında başarılar diliyor, 2019 yılının bereketli ve güzel geçmesini temenni ediyorum. dedi.