BM HEYETİNDEN SURİYELİLERE ZİYARET

BM HEYETİNDEN SURİYELİLERE ZİYARET

http://www.youtube.com/embed/jXg3UR9V6s0 Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi ve Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı (AFAD)  Fuat Oktay, ve beraberindeki heyet

Suriyeli sığınmacıların kaldığı Gaziantep’in Nizip ilçesindeki çadır ve konteyner kenti ziyaret etti.

 

İlk olarak 5 bin Suriyeli sığınmacının kaldığı konteyner kente gelen Grandi’yi Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, Nizip Kaymakamı Harun Sarıfakıoğulları, BM ve AFAD yetkilileri karşıladı.

 

Gaziantep Vali yardımcısı Halil Uyanık Grandi ve beraberindeki heyete konteyner kentteki idari binada brifing verdi. Konteyner kentteki ana sınıfını ziyaret eden heyet üyeleri sosyal tesislerde inceleme yapıp dikiş nakış kursunda eğitim alan kadınlarla bir süre sohbet etti.

 

Suriyeli bir aileyi de ziyaret eden Grandi ve beraberindekiler burada aile ile bir süre sohbet ederek ikram edilen kahveyi içti.

 

Son olarak çadır kentte geçen heyettekiler, burada da çadır kentte yaşamını sürdüren bir aileyi de ziyaret ederek ailenin sorunlarını dinleyerek bir süre sohbet etti.

 

AFAD’ın çalışmaları hakkında bilgi veren AFAD Başkanı Oktay yaptığı konuşmada, Türkiye genelinde bulunan 25 ayrı kampta Suriyeli sığınmacılara yönelik en iyi şekilde hizmet verildiğini bugün itibariyle kamplarda kalan Suriyeli sığınmacı sayısı 280 bine ulaştığını belirtti.

 

Sayının toplam nüfusun sadece yüzde 20 civarı olduğunu bununla beraber biz Türkiye’de 2,5 milyon insanı biz misafir ettiklerini ifade eden Oktay sözlerine şöyle devam etti.

 

‘’Biz burada sadece barınma beslenme hizmetleri vermiyoruz bize misafir olan tüm Suriyeli misafirlerimize her alanda en iyi şekilde hizmet veriyoruz. Buradaki kamplarda kalan Suriyeli misafirlerimiz bir demokrasi kültürünü de tatmış oluyorlar yani sadece beslenme barınma hizmeti değil bunun yanında sağlık, eğitim ve her türlü hizmeti alıyorlar. Ama Suriyelilerin çoğunluğu kampların dışında barınmaktadırlar. Tabi hizmetlerin bir maliyeti var yaklaşık buda Birleşmiş Milletler standartlarında 8 milyar doları aşmış durumda genelde bize bu maliyetin toplam maliyet olup olmadığı soruluyor bu harcamalar kamp yoğunluklu harcamaların maliyetidir sağlık hizmetleri bunun içerisindedir aslında 2,5 milyon insanı aldığımızda maliyet bunun üzerindedir uluslar arası yardımlar boyutuna baktığımızda da 455 milyon dolardır. Ümit ediyoruz ki Suriye’deki bu sıkıntılar ve bölgedeki çatışma ortamı bitsin ve herkes evine dönsün ve herkes rahatlasın ki bize hiç iş düşmesin ama ne yazık ki gelişmeler bunun tam aksini gösteriyor dolayısıyla bizim çok daha güçlü bir ekip çalışmasına ihtiyacımız var’’