Başer, Kalp Hastası Olmamak İçin Spor Şart
Başer, Kalp Hastası Olmamak İçin Spor Şart
Özel ADN Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ahmet Özgür Başer, genel olarak göğüs sıkışması, çarpıntı, gaz şikâyeti, nefes darlığı, yor¬gunluk duygusu ve ender olarak ateş gi¬bi çeşitli belirtilerle kendini belli eden kalp hastalıkları, dünyada ve ülkemizde başlıca gelen sağlık sorunlarından biridir. Çok küçük yaşlardan çok ileri yaşlara kadar geniş bir yaş aralığında ortaya çıkmaktadır. Kalp hastalıklarının giderek artmasından ve kötü sonuçlarından dolayı hastanemiz kardiyoloji alanında gerekli önemi vermiş ve bununla ilgili çalışmalara özen gösterdiğini söyledi.
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ahmet Özgür Başer, kalp hastalıklarından ne kastettiğimize bağlı. Hiper tansiyon en yaygın hastalıklardan birisidir. Ülkemizde bu hastalığın oranı %20-30larda, ne yazık ki oldukça yaygın. Onun dışında kalp krizleri, kalp yetmezlikleri, bunlar 50 yaşından sonra olan hastalıklarÜlkemizde de obezite önemli bir sorun haline geldi. Tansiyon artış eğiliminde. Sigara tüketimiyle mücadele yetersiz hatta sigara tüketiminde artış var.
Başer, Kalp krizine yatkınlık konusunda 5 ana risk faktörümüz var. Bunlar yüksek tansiyon, kolesterol yüksekliği, şeker hastalığı, sigara içilmesi ve beşinci risk faktörü de ailede erken yaşta kalp krizinin ya da ani ölümün olması. Birinci dereceden akrabalarda 55-60 yaşından önce kalp krizleri oluyorsa bu insanlar çok dikkatli olmalı. Özellikle şeker hastalarının genetik olması çok önemli bir risk faktörüdür. Altıncı olarak yaşta bir risk faktörüdür. Eğer hanımlar 55 yaşın üstündelerse kalp rahatsızlığında yaşa bağlı bir risk artışı vardır. Bu faktörlerden birine sahip olanların mutlaka bir kardiyologa uğraması lazım. Aslında bu risk faktörlerinin olmadığı kişilerinde mutlaka hayatlarında bir defa da olsa bir kardiyologa uğramaları lazım. Bunların bazıları değiştirilebilir, bazıları da kontrol edilemez risk faktörleri. Herkesin tansiyonunu ara sıra ölçüp kan basıncını kontrol etmesi gerekiyor. Yani insanların tansiyondan, kolesterolden haberdar olması önemlidir.
Bu riskten ne anladığımıza bağlı. Genç insanlarda kalp krizi olasılığı daha düşüktür. Ancak maalesef daha ölümcül seyreder. Kalp damarlarının tıkanması eğer çok yavaş bir süreçte oluşursa kalp kendini buna hazırlıyor
Yaşam tarzı bu konuda çok önemli. Öncelikle kalp hastalıklarından korunmak için bu risk faktörlerini azaltmamız lazım. Sigarayı herkesin bırakması lazım. Sigara içerek 1500e yakın zehri akciğerlerimize dolduruyoruz. Vücuttaki bütün sistemi felç ediyor. Sigara içen 30 yaşında genç bir insan kalp krizinden ölebiliyor. İkincisi de tansiyon ve kolesterol. Eğer bunlarda yükseklik varsa ilaçlarla ve yaşam tarzında ki bazı değişikliklerle kontrol altına alınması gerekiyor. Beslenmeye ve egzersize de dikkat etmek gerekiyor. Beslenme de mümkünse gerçek zeytinyağı tüketmek çok önemli. Sucuk, salam, kırmızı et ürünlerini pek tavsiye etmiyoruz. Peyniri, sütü, yoğurdu yağsız yemeleri çok önemli. Balıkta oldukça kaliteli bir besin. Haftada 2-3 kere küçük balıklardan tüketmek oldukça yararlı. Balık yağı ekstradan takviye yapılabilir. Beyaz et tavsiye ediyoruz. Yemeklerde de bol zeytinyağlı salata tavsiye ediyoruz.Risk faktörü olan kişilerin belli aralıklarla ve daha sık olarak kardiyologa gitmesi gerekiyor ifadesini kulandı.