Türkiye'nin markası 'Dağlı Bakliyat'

Türkiye'nin markası 'Dağlı Bakliyat'

Türkiye'nin markası 'Dağlı Bakliyat'

Nizip İlçesi’nde faaliyet gösteren Dağlı Bakliyat, ürettiği kaliteli bulgur ile adından söz ettiriyor. Türkiye’nin hemen her iline Nizip’ten bulgur satan Dağlı Bakliyat, birçok ülkeye de bulgur ihraç ediyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en kaliteli buğdayları işlenerek Dağlı Bakliyat ’ta üretilen boyasız ve kaliteli bulgurlar taş değirmeninde öğütüldükten sonra sofralardaki yerini alıyor. Dağlı Bakliyat yönetim Kurulu Başkanı Şerif Dağlı ve kardeşi Mehmet Dağlı, 2001 yılında başladıkları bulgur üretiminde hedeflerinin Avrupa Pazarı’na tamamen açılmak olduğunu dile getirdi.

Nizip İlçesi’nde yerleşik Dağlı Bakliyat, 2001 yılında başladığı bakliyat, 2005 yılında 7 bin metrekare alan üzerine kurulu fabrikada tam kapasite üretime dönüştürdü. Dağlı Bakliyatın kuruluş aşamasında hedeflediği marka oluşturma hedefine kısa sürede ulaşması sonrasında daha farklı ve kaliteli bulgurun nasıl üretilebileceği üzerine kafa yoran Dağlı Bakliyat Yönetim Kurulu Başkanı Şerif Dağlı, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde hasat edilen en kaliteli buğdayları taş değirmenlerde işleyerek boyasız ve kaliteli bulgur üretimi yaptıklarını aktardı. www.memohaber.com Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Taşçı’ya Dağlı Bakliyatın yola çıkış hikâyesini ve üretimde ve de ihracatta elde ettiği başarıyı anlatan Dağlı Bakliyat Yönetim Kurulu Başkanı Şerif Dağlı, Dağlı Bakliyatın nasıl bir marka olduğunu da www.memohaber.com okuyucuları için özel olarak değerlendirdi.

20 YILLIK TECRÜBE

1964 yılında Gaziantep’in Nizip İlçesi’nde dünyaya gelen Şerif Dağlı, 2001 yılına kadar makine imalatçılığı, fıstık işleme tesisi gibi işlerle uğraştıkların dile getirerek 2001 yılında kaliteli bakliyat üretme parolası ile Dağlı Bakliyat’ı kurduğunu dile getirdi. 7 bin metrekare alan üzerine kurulan Dağlı Bakliyatın tüm makinelerini de kendilerinin ürettiğini söyleyen Şerif Dağlı, “Dağlı Bakliyat 2005 yılında tam kapasite ile bulgur üretimine başladı. Bizim ürettiğimiz bulgurun marka olmasını hedefledik ve arzu ettik. Şu anda sayılı bulgur işletmeleri arasında yer alıyoruz. Bulgur kalitemiz tüm Türkiye’de bilinen bir seviyededir” ifadelerinde bulundu.

KALİTELİ BUĞDAY KALİTELİ BULGUR DEMEK

Dağlı Bakliyat’ın ürettiği bulgurun kaliteli olmasındaki temel altyapının buğday tercihi ile başladığını belirten Şerif Dağlı, “Çiftçiden ürün alırken yüzde yüz sert buğday almaya özen gösteriyoruz. Birkaç cins buğdaydan üretim yapıyoruz. Önceliğimiz kaliteli buğday alıp bunu işleyerek bulgur haline getiriyoruz. Buğdayın kaliteli olması demek, bulgurun da kaliteli olması demektir. Kurulduğumuz günden beri ön öncelikli dikkat ettiğimiz nokta üreteceğimiz bulgur için işleyeceğimiz buğdayın kaliteli olmasıdır” şeklinde konuştu.

BULGUR FARKLI BİR TEKNİKLE İŞLENİYOR

Dağlı Bakliyat’ın buğdayı farklı bir teknikle işleyerek bulgur haline getirdiğine dikkat çeken Dağlı, “Bizim bulguru farklı bir işleme tekniğimiz mevcut. Özel taş sistemimiz ile bulguru kırıyoruz. Son teknoloji ile taş öğütme şeklinde işleme işlemi yapıyoruz. Bulguru taş değirmende buğdayı ikiye bölerek yapıyoruz. Bizim kalitemizi ön plana çıkarak bulguru işleme şeklimizdir. Vatandaş bulgur alırken boyasız ürün almaya özen göstermelidir. Kalitesiz buğdaydan üretilen bulgur da kalitesiz olur. Yüzde yüz sert ürün buğdaydan elde edilen bulgur tüketilmelidir. Bizim hedefimiz ve amacımız kaliteli ürünleri soflara taşımak” dedi.

TÜRKİYE DAĞLI BAKLİYAT’TAN BULGUR ALIYOR

Türkiye’nin neredeyse tüm illerine Dağlı Bakliyat ’an bulgur gönderildiğini aktaran Dağlı, İstanbul ve Karadeniz Bölgesi, Ege ve Ankara’ya da ürün veriyoruz. Ankara ve İstanbul haricinde tüm illere bayilikler açtık. Almanya, İngiltere ve Polonya’ya bulgur satıyoruz. Biz çok fazla üretmek derdinde değiliz. Daha butik üretip kaliteyi ön plana çıkarmaya özen gösteriyoruz. Taş değirmende işlenen bulgurumuzda asla kimyasal ve boya bulunmaz. Tamamen doğal ürünümüzü taş değirmende işleyip tüketiciye ulaştırıyoruz. Biz ilk bulgur üretmeye başlayınca 4 yıl bu sistemi kurmak için uğraştık. Çünkü her yerde bulgur üretilirken biz ürettiğimiz bulgura bir ayrıcalık katmak istedik” diye konuştu.

BUĞDAYIN BULGURA DÖNÜŞME HİKAYESİ

Bulgur üretimindeki yolculuğu tek tek anlatan Dağlı, buğdayın bulgur olma hikayesini şöyle anlattı: “Bulguru elde edeceğimiz buğdayın kaliteli olanlarını aldıktan sonra onun içindeki yabancı maddeleri ayıklayıp yıkama işlemini yapıyoruz. Daha sonra otomasyonlu bir sistemde ve bilgisayarlı bir sistemle 50 dakikada bir 5 ton ürün pişiriyoruz ve daha sonra kurumaya bırakılan ürün kuruduktan sonra kepeklerinden arındırılıyor. Kepekleri arındıktan sonra kırım ve sınıflandırma işlemi yapılıyor ve köftelik, pilavlık gibi bölümlere ayrılan ürünlerin kızıl taneleri yeniden ayıklanıyor ve müşteriye tek renk bulgur sunuyoruz.”

HEDEF AVRUPA PAZARI

Dağlı Bakliyatın hijyenik koşullarda kaliteli üretime önem verdiğine dikkat çeken Dağlı, “Bizim kaliteli ve hijyenik bir üretim sistemimiz mevcut olup bunlar hep belgelendirilmiştir. Yurt içinde ulusal marketlerde ürünlerimiz raflardaki yerini yıllardan beri koruyor. Hedefimiz Avrupa’da ciddi bir Pazar elde etmek. Bunu yapıyoruz ama daha da genişletmek istiyoruz. Tabi kaliteli ürünün de kendine özgü bir fiyatı oluyor. Buna uygun bir Pazar oluşturmuş durumdayız. Bizim kalitemizi ve ürünümüzü bilen firmalar ile asla fiyat sorunu yaşamıyoruz.

Çünkü kaliteli ürünü hak ettiği fiyattan satıyoruz. Bulgurumuzun üretildiği buğdaylarımızı genelde Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden temine diyoruz. Bizim kalitemize uyacak buğdayı piyasanın daha üzerinde bir rakama temin ediyoruz. Bulgur Türkiye’nin neredeyse tamamında ve yurtdışında da genellikle soflarımızı süsleyen baş ürünlerden biri. Biz de bunu bildiğimiz için soflarımızın kaliteli bulgura sahip olması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz” açıklamalarına yer verdi.

EN ÖNEMLİ SORUN YÜKSEK ELEKTRİK FATURASI

Bulgur sektörünün en önemli sorunun yüksek elektrik faturaları olduğunu belirten Şerif Dağlı yetkililere bu konuda şöyle seslendi: “Sektörümüzün ciddi bir elektrik gideri var. Buna uygun olarak sektörümüzün elektrik ihtiyacının daha ucuza karşılanması yönünde de devletimizden ve yetkililerden beklentimiz var. Çünkü bizim en büyük giderimiz ve sarfiyatımız elektrik konusunda oluyor. Bu şekilde istihdam sağlayıp iç ve dış pazara ürün sunan bir sektörün bu ihtiyacı görmezden gelinemez diye düşünüyorum ve yetkililerin bizim sektörümüzün elektrik ihtiyacını daha ucuza karşılamak adına bir şeyler yapmalarını bekliyoruz.”

DAĞLI BAKLİYAT GÜNLÜK 120 TON BULGUR ÜRETİYOR

Şerif Dağlı sözlerini şöyle sonlandırdı: “Günlük kapasitemiz 120 tondur. Tatbul ve Dağlı-Kehribar markaları ile sektöründe kalitesi ve lezzeti ile imajını pekiştirmiş olan Dağlı Bakliyat, 2014 yılı ortalarında dünyanın ilk kendinden karışımlı, mükemmel tada ve karışım oranına sahip arpa şehriyeli bulguru üretmeye başladı. Mutlak müşteri memnuniyeti prensibiyle sektörde fark yaratmak, alanındaki tüm gelişme ve yeniliklere uyum sağlayarak toplam kalite anlayışını en temel yapı taşı olarak benimsemek ve sektörün lider firması olmaktır.”